onsdag 2. mai 2012

Masterprosjekt i Uganda

Tradisjonell leireovn. Utgangspunktet for utviklingen av ovnen.


Brenselet som er tiltenkt denne ovnen er "Kumøkkballer". 

Pipen ble laget av skapblikk. Det er relativt billig materiale. 

Gryter i forskjellig størrelse kan brukes, da støtteflaten skrånes , os dlipper vermen til under gryten enten den er stor eller liten.

Tegningen viset hvordan trekket fungerer.


Hullet på bksiden er til for at man skal kunne rense pipen, men også for å få til et bedre trekk. En plugg settes inn og regulerer trekket.

Her puttes brenselet inn. Det går en kanal opp mot kammer nr to.

Ovn,- råbrent tarakotta Dette er den Norske versjonen.



Mastreprosjekt:

“Hvordan kan jeg tilrettelegge for at kvinner på landsbygda i Uganda som i stor grad benytter seg av bål til oppvarmig av mat, kan gjøre dette på en mer 
helsevennlig måte.”


Bål for tilbereding av mat:

- Dårlig utnyttelse av varme
- Kostbart brensel
- Røyk
- Brannskade fare
- Fare for at gryten velter







Så godt som alle kvinnene jeg spurte, hadde opplevd brann og ulykker i forbindelse med matlaging.




Dette er situasjonsområdet jeg har jobbet med i min masterhovedoppgave.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar